Barion Pixel Skip to content

Závislosť detí na internete, mobile a počítači: Viete, ako a prečo im pomôcť?

Závislosť detí na internete, mobile a počítači: Viete, ako a prečo im pomôcť?

Ak vaše dieťa trávi priveľa času zavesené na internete, mobile či pri počítači, tak by ste ako rodičia rozhodne mali zakročiť.
Nesústredené rozprávanie, neustále sedenie pred počítačom, nervozita, ignorácia iných záľub a minimum skutočných priateľov.
Pre deti závislé na počítači a internete sa skutočný svet nezdá dostatočne atraktívny. Utiekajú sa k svojej virtuálnej realite, pretože v tej sa cítia bezpečnejšie a nemusia čeliť pre nich nepríjemnej skutočnosti.

Keď na svojich potomkoch spoznáte prvé príznaky, musíte urobiť rýchle a efektívne zmeny, ktoré im pomôžu dostať sa z ich problému.
V ÚVODE POMÔŽE ZÁKAZ

Budete mať naozaj veľké šťastie, pokiaľ sa vám podarí zasiahnuť včas a obmedziť čas strávený na počítači ešte vtedy, keď sa u dieťaťa neprejavujú viaceré negatívne príznaky.
Takže pokiaľ uvidíte, že dieťa trávi pri počítači viac ako dve hodiny denne a len veľmi nerado od neho odchádza, čo navyše spája vždy s nervóznymi komentármi, je na čase obmedziť im to. Najmä ak nedokážu mať žiadne iné záľuby a všetok čas trávia pri hrách alebo sú online, začína to byť nebezpečné.
Pokiaľ nepotrebujú pracovať na niečom do školy, musia od počítača odísť a nájsť si niečo iné, čím sa zabavia. Musíte byť veľmi prísni a precízne im tento čas limitovať. V opačnom prípade sa bude stav len zhoršovať a prerastie do vážnej závislosti.

NAPLÁNUJTE IM NÁHRADNÝ PROGRAM
Pri závislosti detí na počítači však nerobia chybu len oni samotné. Tá je predovšetkým v nás rodičoch. Zlyhali sme v tom, že sme si nevšímali ako trávia svoj čas a že až pridlho sedia pohltení do virtuálneho sveta.
Druhou chybou je, že sme im nedokázali vymyslieť program, ktorý by im kvalitne vyplnil chvíle voľna a keďže by sa nenudili, nenachádzali by si takúto náhradnú zábavku. Preto keď im zakážete počítač, musíte im nájsť nejakú novú záľubu.
Sú ešte malí, tak nečakajte, že si dokážu urobiť takýto poriadok v živote len oni sami.
Ponúknite im viacero možností, skúšajte ich s nimi a buďte trpezliví, ak vás budú zo začiatku odmietať. Je pochopiteľné, že keď im zoberiete niečo, čo bolo dovtedy hlavným zmyslom ich života, novú náhradu nenájdu tak ľahko.
Časom sa však upokoja a pochopia, že na svete je veľa príjemnejších vecí ako sedenie pred počítačom.

DÁVAJTE POZOR NA AGRESIU
Jedným z najťažších štádií závislosti na počítači je zvyšujúca sa agresia. Časom môže prerásť až do fyzických útokov, keď si budú vybíjať nervy na súrodencoch alebo spolužiakoch.
Pokiaľ by ste im náhle a bez upozornenia vypli počítač, mohli by udrieť i vás. K horším stavom patrí už len odmietanie jedla a tekutín, ale tiež hodiny strávené pred monitorom aj počas nočných hodín.
V tomto prípade ide o silnú závislosť, ktorá sa musí liečiť v liečebni.

PREVENCIA – NEDAJTE IM NA TO ŠANCU
Jednoduchšie ako riešiť túto náročnú situáciu je istotne vsadiť na prevenciu. Aby sa deti nedostali až do stavu závislosti, nedajte im šancu, aby ich počítač a internet ovládli.
Musíte im neustále vymýšľať program, aby sa nenudili. Zapíšte ich na nejaké krúžky, choďte často na prechádzky a snažte sa, aby si našli kamarátov, s ktorými sa budú stretávať a hrať sa naživo, nie cez virtuálne prostredie.
Zdroj: www.najmama.aktuality.sk

Ak máte pocit, že je vaše dieťa závislé a potrebuje pomoc, existuje centrum prevencie internetovej závislosti prostredníctvom www.nezavislost.sk.
Najlepším spôsobom ako odpútať resp. nedať šancu online svetu je motivovať svoje dieťa k športu. Môže ísť o akýchkoľvek šport, ktorý bude vaše dieťa v prvom rade baviť. U nás je to predovšetkým motokros, bicyklovanie a bmx.